Skip to main content

“Door haptotherapie heb ik de balans gevonden. Wanneer ik weer te hard ga, neem ik op tijd gas terug. ‘Tijd om voor jezelf te zorgen’, zeg ik dan.”

Interview
Omgaan met symptomen van een burn-out: zo vond Mike weer balans in zijn drukke bestaan

“Van hard werken ga je echt niet dood!” Deze quote komt iedereen waarschijnlijk bekend voor. Hoe verraderlijk de denkwijze achter deze uitspraak is, heeft Mike zelf ondervonden: de symptomen en klachten van een burn-out zijn namelijk alles behalve mild. Hoe hij zich uit een burn-out worstelde en weer balans vond, lees je hier in zijn verhaal.

Altijd maar doorgaan

Ik ben nooit iemand geweest die graag stil zit. Er zijn ontzettend veel leuke, interessante dingen in het leven die ik met beide handen aangrijp. Ik had plezier in mijn werk en maakte regelmatig overuren. Een lange dag of zelfs een nacht doorhalen was geen uitzondering.

Van tegenzin was ook geen sprake: dingen lopen nou eenmaal vaak anders dan gepland, daar ga ik dan in mee. Ik deed mijn werk, voerde reparaties uit, ging bij klanten langs, dronk tussendoor een kop koffie en ging weer door.

In mijn privéleven ging het er niet veel anders aan toe. Niet dat daar erg veel tijd voor overbleef na al dat werken, want ik was eigenlijk altijd bezig. Aan het werk, aan het leren op de avondschool, huishoudelijke taken of iets anders. Ik dacht helemaal niet aan overspannen raken of een burn-out. Zolang je er maar plezier in hebt, gaat het toch goed?

Doodlopende weg

Op een gegeven moment begon mijn lijf me toch echt het tegendeel te vertellen. Eerst wilde ik er niet naar luisteren en wuifde ik het weg. Ik deed fysiek werk; rugpijn, spierpijn en last van je gewrichten zijn dan geen opvallende klachten. Het hoort er een beetje bij, dacht ik.

Tot ik ook nare maag- en darmklachten kreeg. Ik herinner me het doorslaggevende moment nog zo goed. Het was tijdens een vakantie naar Engeland met mijn partner. Ik kon de auto nauwelijks op de boot krijgen, dus mijn partner moest het stuur overnemen. Het ging niet meer, ik was kapot. Wat een leuk en ontspannend uitje had moeten zijn, lukte simpelweg niet.

Vanaf dat moment kon ik er geen millimeter meer omheen draaien. Zelf had ik de connectie met burn-out symptomen nog niet gelegd, maar ik voelde me zo slecht dat er écht iets moest gebeuren. Dus deed ik wat iedereen doet als het niet goed gaat met je lijf: ik ging naar de dokter.

Zelf praten met een haptotherapeut?

Nieuwe weg inslaan

Mijn huisarts bekeek mijn situatie en zei toen resoluut: “ik laat je met alle liefde maag- en darmonderzoeken ondergaan, maar ik kan je nu al vertellen dat daar niets uitkomt. Als ik jou was, zou ik eens naar een haptonoom gaan”. Daar had ik niets tegenin te brengen. Baat het niet, dan schaadt het niet, toch?

Zo kwam ik al snel bij mijn haptotherapeut terecht. Ik was natuurlijk wel benieuwd, maar vond het niet eng. Het was iets nieuws, iets onbekends en het kon me helpen. Met een frisse, open blik stapte ik mijn eerste haptotherapiesessie tegemoet.

Dat advies van de huisarts bleek een schot in de roos! 25 jaar later bezoek ik nog steeds regelmatig mijn haptotherapeut, zo goed bevalt het me. De eerste 3 jaar was het écht hard nodig, maar ik ben er nooit mee gestopt. Ik zie het als onderhoud aan mezelf. Voor de buitenkant ga je naar de schoonheidsspecialist en voor de binnenkant naar de haptotherapeut.

Nog steeds druk, maar in balans

Sinds 2012 ga ik samen met mijn vrouw door het leven als fulltime ondernemer en eigenaar van Duikwinkel Airdiving. Net als vroeger leef ik een druk bestaan: ik sta in de winkel, geef trainingen, vaar met klanten en doe nog meer.

Het cruciale verschil is dat ik nu balans heb gevonden. Wanneer ik veel te hard ga, neem ik op tijd gas terug. Vroeger bleef ik altijd maar doorgaan, tot mijn lichaam het letterlijk niet meer kon. Ze zeggen dat je van hard werken niet doodgaat, maar je kunt er juist hartstikke kapot door gaan.

Samen hebben mijn haptotherapeut en ik weer balans en controle gevonden. We letten daar nog steeds goed op. We houden mijn grenzen in de gaten, en als er een grens in zicht is, zorgen we ervoor dat ik op tijd omkeer: tijd om voor jezelf te zorgen.

Gelukkig kunnen mijn partner en ik elkaar daar heel goed in bijstaan. We hebben de zaak samen en kunnen daardoor heel praktisch elkaar extra ruimte geven. Ruimte om even wat rustiger aan te doen met werk of om een avondje eerder naar huis te gaan, bijvoorbeeld.

Zo blijven we allebei in balans en is de periode van mijn burn-out niet meer dan een herinnering aan een vervelende periode, waar ik trouwens wél veel van geleerd heb. Mijn vrouw en ik hebben daar allebei van geleerd én een goede gewoonte aan overgehouden: zij bezoekt ook alweer 20 jaar onze haptotherapeut!

Zelf praten met een haptotherapeut?

Heb je een vraag?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Vereniging van Haptotherapeuten
T +31 (20) 488 71 16 of E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het bureau is telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 09:00 - 12:00 uur.