Skip to main content

Waar mijn gedachten mij soms wat wijsmaken, geeft mijn lichaam en gevoel glasheldere antwoorden. De luisterende handen van de haptotherapeut helpen mij hierbij.

Jouw lichaam spreekt
HAPTOTHERAPIE

Haptotherapie leert je te voelen dat je lichaam een eigen stem heeft. Je lijf is een bron van informatie en heeft je veel te vertellen. Over wat goed voelt en wat niet. Wat je mogelijkheden zijn en je grenzen.

We worden voelend geboren. Toch zijn veel mensen dit vermogen in de loop van hun leven kwijtgeraakt. Door moeilijkheden op te lossen met alleen logisch nadenken, jezelf wegcijferen en ‘gewoon doorgaan’.

We zijn vergeten om te luisteren naar de signalen van ons lichaam. Signalen die vertellen dat het niet goed met ons gaat. Voelen en denken zijn dan niet in evenwicht. We willen teveel of laten ons leiden door anderen.

hand op voetzool

Zo ontstaan klachten. Je krijgt last van je lichaam, zoals van je maag of darmen, pijn in je nek en rug, je ademhaling en ander ongemak, vaak zonder aanwijsbare oorzaak.

Je kunt ook geestelijke klachten krijgen. Je voelt je niet lekker in je vel of weet niet wat je wilt, je kunt je gevoelens niet uiten of herkennen, je bent overprikkeld, vindt jezelf niets waard of hebt problemen met intimiteit en relaties.

Haptotherapie kan hierbij helpen.

Hoe helpt haptotherapie?

Je lijf is een bron van informatie. Door je aan te raken en ervaringsoefeningen laat de therapeut je ervaren hoe, waar en wanneer je blokkeert, terughoudt of je je juist openstelt voor contact.

De therapeut legt uit wat die signalen betekenen en helpt je om jezelf beter te begrijpen. Haptotherapie leert je weer zelf te luisteren naar je lichaam. Wat goed voelt en wat niet. Wat jíj́ wilt, en wat niet. Waar je grenzen liggen en hoe je je grenzen stelt.
Je ontwikkelt een innerlijk kompas dat je helpt de juiste keuzes te maken in je dagelijkse leven.
Haptotherapie laat je ervaren wat belangrijk voor jou is. Zo word je je weer bewust van jezelf. Als je weer weet wie je bent, ga je weer geloven dat je het zelf kunt. Je krijgt vertrouwen en gaat je veiliger voelen. Je doet wat bij jou past, niet omdat je omgeving het van je verwacht. Je staat sterker in je schoenen.

Je maakt betere keuzes en kunt je grenzen beter aangeven. Blokkades en spanning verminderen. Je begint geestelijk en lichamelijk te ontspannen. En uiteindelijk ga je je beter voelen en nemen je klachten af.

Hoe werkt haptotherapie?

Haptotherapie is een combinatie van gesprek, ervaringsgerichte oefeningen en werken op de behandelbank. Door contact te maken (aanraking), gebruikt de haptotherapeut je lichaam als directe toegang tot je gevoelswereld. Zo ervaar je hoe, wanneer en waar je blokkeert, terughoudt of juist openstelt voor contact.

Zo ziet de behandeling eruit

Wanneer haptotherapie?

Ontevreden met je leven

Zit je niet lekker in je vel? Voel je je niet op je plek of weet je niet wat je wilt? Heb je een gevoel dat je niet in balans bent? En heb je al een lange weg afgelegd langs huisarts en specialisten, zonder succes? Haptotherapie kan helpen bij het weer in balans brengen van denken en voelen.

kaft folder

Download de folder

We hebben alles voor je op een rijtje gezet in deze folder.

Download

Problemen met relaties

Een gezonde relatie is een plaats waar je je veilig voelt en tot ontwikkeling kunt komen. Door irritaties, ruzie, tegenslag of andere oorzaken kan dit onder druk komen te staan. Dit kan tot allerlei problemen leiden. Haptotherapie helpt bij het herstellen van het wederzijdse gevoel.

kaft folder

Download de folder

Meer informatie vind je in deze folder.

Download

(Onbegrepen) lichamelijke klachten

Mensen die langdurig onder druk staan, ontwikkelen vaak allerlei lichamelijke klachten. Spijsvertering, pijn in nek en rug, moeilijke ademhaling: vaak zonder duidelijke oorzaak. Meestal komt dit omdat je niet goed luistert naar de signalen van je lichaam. Haptotherapie helpt hierbij.

kaft folder

Download de folder

In deze folder vind je meer informatie.

Download

Stress, spanning en burn out

Velen van ons moeten op onze tenen lopen vanwege de hoge eisen die ons worden opgelegd door onze omgeving of onszelf. Dat kan leiden tot langdurige spanning, stress en uiteindelijk burn-out. Haptotherapie leert je kiezen voor jezelf en beter je grenzen aangeven.

kaft folder

Download de folder

In deze folder vind je meer informatie.

Download

Bevallingsangst

Als je angstig bent voor de bevalling, wil je er misschien gevoelsmatig niet bij betrokken zijn. Toch is dat erg belangrijk voor een goed verloop van de geboorte van je kind. Voelen dat je ‘alles in huis hebt’ om de zwangerschap en bevalling aan te kunnen, werkt geruststellend. Haptotherapie kan je hierbij helpen.

folder lichamelijke klachten

Download de folder

In deze folder vind je meer informatie.

Download

Trauma

We maken allemaal wel eens onplezierige dingen mee. Maar die kunnen we meestal snel achter ons laten. Soms is er iets gebeurd dat bij je blijft. Als er iets naars of pijnlijks is dat je maar van je af kunt zetten, kan haptotherapie helpen om dit beter het hoofd te bieden en los te laten.

kaft folder

Download de folder

In deze folder vind je meer informatie.

Download

Andere klachten?

Herken je je niet in een van deze klachten, maar vind je toch dat het niet goed met je gaat? Voel je je ‘niet op je plek’? Zit je niet lekker in je vel, zonder dat je er de vinger op kunt leggen? Ook dan kan haptotherapie helpen. Maak een afspraak en bespreek het met de therapeut. Samen kunnen jullie beslissen op haptotherapie iets voor jou is.

Vind een haptotherapeut bij jou in de buurt

Haptotherapie in verschillende levensfasen

Roodharig meisje kijkt lusteloos met het hoofd op haar hand
Uitgebluste tieners

Jonge mensen hebben het tegenwoordig niet makkelijk. Social media, opleiding en hun omgeving maken ze onzeker. Ze voelen zich tekort schieten en hebben het gevoel dat ze niet voldoen. Veel zijn erg kritisch op zichzelf.

Tieners en studenten moeten enorm op hun tenen lopen om hun imago van geluk en succes overeind te houden. Dat levert veel stress op. Angst om door de mand te vallen. De druk is groot. Uiteindelijk zorgt dat voor lusteloosheid, stress en depressieve gevoelens.

Twijfelende jongvolwassenen

Klaar met je studie en beginnen met het werkende leven, heeft zijn eigen uitdagingen. Dit is een nieuwe fase waarin je definitief afscheid neemt van je jeugd. Er worden nu eisen aan je gesteld. Je krijgt verantwoordelijkheden.

Je móet presteren, een goede baan vinden, je eigen plek innemen in je nieuwe werk. Soms verhuis je naar een andere stad met onbekende omgeving. Relaties en vriendschappen hebben er last van. Hectisch leven. Dit kan voor allerlei lichamelijke en geestelijke klachten leiden.

Jonge man
Vrouw van middelbare leeftijd
(Te) hardwerkende doorzetters

Je werkt hard en loopt jezelf voortdurend voorbij. Je voelt je verantwoordelijk, bent perfectionistisch, wilt pleasen en cijfert jezelf maar weer weg. In je werk, maar ook in je gezin en vriendenkring. Opgeven is geen optie, je bent een bikkel.

Je trekt werk naar je toe zodat je steeds met overwerk zit. Er is altijd de avond om dat klusje nog even af te maken. Dat het thuis niet helemaal lekker gaat, is niet fijn maar hoort er blijkbaar bij. Ook dat rotgevoel dat je vaak overvalt. Maar daar zet je je gewoon overheen. Tot het je niet meer lukt.

Moegestreden ouders

De kinderen zijn eindelijk het huis uit. Na 20 of meer jaar jezelf te hebben weggecijferd, breekt eindelijk een nieuwe tijd aan. Al die tijd zijn andere mensen belangrijker geweest dan jij. Doordouwer als je bent, hebben je al die klachten afgedaan als smoesjes of gezeur. Gewoon doorgaan!

Toch lukt het maar niet om te genieten van de rust. Allerlei vage klachten en kwaaltjes steken de kop op. Je hebt ze zo lang mogelijk weggedrukt, maar je kunt er nu niet meer voor weglopen. Vroeg of laat zul je ze onder ogen moeten zien.

Twee jonge mannen in de keuken

Praktische informatie

Verwijzing, kosten en duur

Je kunt zonder verwijzing van de huisarts een afspraak maken.

De Vereniging van Haptotherapeuten VVH mag van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geen adviestarief voorschrijven. Onze leden zijn vrij om hun eigen tarief te bepalen.

Hoeveel sessies er nodig zijn verschilt per persoon en hulpvraag. Als je na een eerste evaluatie samen besluit verder te gaan, zal de haptotherapeut een behandelplan opstellen en dat met je bespreken.

Vergoeding

Haptotherapie wordt gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende verzekering onder de noemer complementaire zorg / alternatieve behandelwijzen / psychosociale zorg of alternatieve beweegzorg. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de aanvullende polis die je kiest.

Voor collectief afgesloten pakketten kunnen andere voorwaarden. Neem daarover contact op met je zorgverzekeraar.

Vergoeding per verzekeraar

Verzekering

Tot het eind van het jaar kun je je oude verzekering opzeggen. De nieuwe verzekering dien je vóór 1 februari af te sluiten. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd. Sluit je de nieuwe verzekering vóór 1 januari af, dan regelt de nieuwe verzekeraar het opzeggen van de oude verzekering.

Het verplichte eigen risico en het vrijwillig eigen risico gelden niet voor zorg uit de aanvullende verzekering.

Volledig overzicht

De Vereniging van Haptotherapeuten VVH is niet aansprakelijk voor mogelijk onvolledig of foutief weergegeven informatie.