Skip to main content

Haptotherapie heeft niet alleen stress verminderd maar mij ook de regie teruggegeven en me meer diepgang en geluk gebracht.

Interview
Stress verminderen: hoe Eva met haptotherapie leerde zelf de regie in handen te nemen

Als arts is Eva goed in haar werk, maar naast een eervol beroep is er ook zoiets als een privéleven. Stress op de werkvloer neem je al snel mee naar huis en kan ongemerkt uit de hand lopen. Dat heeft Eva ondervonden, en daarom begon ze haar zoektocht naar meer ontspanning in haar privéleven én haar werk.

“Ik besefte dat in ieder beroep stress in meer of mindere mate voorkomt en dat geldt natuurlijk ook voor artsen. Ik bleef op het werk altijd maar doorgaan, tot mijn lichaam steeds meer noodsignalen gaf. Fysieke spanning, stijve spieren, versnelde ademhaling en gewoon niet lekker in je vel zitten: mijn lichaam sprak duidelijke taal. Ik moest iets veranderen in mijn leven om stress te verminderen.

Zoeken naar een oplossing

Omdat mijn klachten vooral fysiek waren, begon ik bij een holistisch masseuse. Het is heerlijk om op die tafel te liggen en te voelen hoe je spieren weer soepel worden, maar daar blijft het dan ook bij. Ik wilde het probleem breder aanpakken en nam de volgende, logische stap: een fysiotherapeut.

Bij de fysio werd ik op een breder vlak geholpen, maar uiteindelijk ontbrak hier toch ook een stukje diepgang. Daar bedoel ik mee dat mijn lichamelijke klachten vooral symptomen waren van een dieper probleem. Door fysiotherapie voelde ik me fysiek beter, maar als je de oorzaak niet weghaalt, dweil je met de kraan open. Ik had meer nodig dan symptoombestrijding.

De fysiotherapeut kwam tot dezelfde conclusie en verwees me door naar minder bekend terrein: de haptotherapeut. Ik had er weleens eerder van gehoord en stond ervoor open om iets nieuws te proberen. Aan de andere kant had ik er weinig kennis van en was het nog maar de vraag wat haptotherapie voor mij zou kunnen doen.

Cliënt Eva

Een ongebaand pad

Er bleek een haptotherapie-praktijk bij mij om de hoek te zijn. We bleken een klik te hebben en in de eerste paar sessies werd helder waar ik aan kon werken. Wat ik toen nog niet wist, is hoe sterk de band met mijn haptotherapeut zou groeien en hoeveel zij voor mij zou gaan betekenen.

Samen met mijn haptotherapeut maakte ik een sprong in het diepe. Ik wist niet hoe lang het zou duren voor ik verbetering merkte, hoe ik me zou ontwikkelen en waar ik uitkwam. Maar met mijn haptotherapeut aan mijn zijde durfde ik het aan. Ik had er vertrouwen in dat ik eindelijk het pad naar stress verminderen had gevonden. Nou ja, eigenlijk vonden we het samen.

Zelf praten met een haptotherapeut?

In de praktijk betekende het dat ik regelmatig de haptotherapeut bezocht en wij samen verschillende soorten oefeningen deden. De mate van fysiek contact kan erg verschillen per haptotherapeut en per sessie. Soms was voor mij de aanwezigheid van mijn haptotherapeut voldoende en waren we vooral met elkaar in gesprek. Op andere momenten zijn lichamelijk contact nodig om dingen helder te krijgen. Hierdoor is er bij mij een dieper proces op gang gekomen waardoor het me steeds beter lukte om patronen te doorbreken die me in de weg zaten.

Net als bij andere vormen van therapie heb je bij zo’n proces van patronen doorbreken niet al na een paar sessies resultaat: dat gaat geleidelijk en kost tijd. Ik werkte aan mijn fysieke én mentale gesteldheid tegelijk. Door mijn eigen proces in haptotherapie heb ik me in mijn werk als arts in de kinder- en jeugdpsychiatrie gerealiseerd dat op die momenten waar de reguliere GGZ geen antwoordt biedt, haptotherapie een antwoord kan zijn. Ik denk dat ontzettend veel mensen er baat bij zouden kunnen hebben, wanneer haptotherapie meer bekendheid zou krijgen en ook ingezet zou worden in de reguliere zorg.

Luisteren naar mijn lijf

Dankzij haptotherapie heb ik mezelf op allerlei gebieden ontwikkeld, waar ik nog steeds dankbaar voor ben. Zo heb ik geleerd om beter naar mijn eigen behoeftes te luisteren. Dat klinkt misschien als iets dat voor de hand ligt. Toch zijn we onbewust geneigd om veel op anderen te letten. Als ik bijvoorbeeld behoefte had aan genegenheid en sociaal contact, liet ik dat gevoel niet vrijuit gaan. Ik dacht dan vaak: diegene zal wel geen tijd hebben, druk zijn met iets anders, moe zijn, enzovoorts.

Maar op die manier blijven je eigen behoeftes onbeantwoord. Ik heb geleerd dat het goed is om naar mijn lijf te luisteren en ook aan mezelf te denken. Toen mijn haptotherapeut en ik met dit stukje bezig waren, heb ik eindeloos vaak mijn beste vriend gebeld, omdat ik die drempel eindelijk had overwonnen. We hebben ontzettend veel fijne gesprekken gehad die ons allebei goed deden.

Dat is maar één klein voorbeeld van de vele manieren waarop ik mezelf heb teruggevonden. Ik kan oprecht zeggen dat haptotherapie mijn leven heeft veranderd. Zo heb ik geleerd dat een gemis dat ik voelde, kwam doordat ik mijn creatieve kant liet liggen. Mijn liefde voor muziek en theater heb ik weer opgepakt. Inmiddels ben ik parttime in opleiding tot muziektherapeut.

Cliënt Eva in het bos

Ik gun iedereen haptotherapie

Uiteindelijk ben ik vier jaar lang bij mijn haptotherapeut in behandeling geweest. In die periode is zij mijn ‘favoriete persoon’ geworden. Door de nauwe band die we met elkaar kregen en door hoe ze me heeft geholpen mezelf beter te leren kennen en om beter voor mezelf te zorgen. Nu ben ik al 2 jaar niet meer bij haar in therapie, maar ik weet dat ik zonodig altijd bij haar terecht kan. Haptotherapie heeft voor mij uiteindelijk niet alleen stress verminderd, wat mijn oorspronkelijke doel was, maar ook de regie teruggegeven aan mezelf en me meer diepgang en geluk gebracht.

Dat gun ik anderen ook heel erg. Daarom wil ik hier mijn ervaring delen zodat meer mensen met haptotherapie kunnen worden geholpen. Met mijn ervaringen heb ik in ieder geval mijn beste vriend geïnspireerd, Hij volgt inmiddels de studie tot haptotherapeut en rondt deze zomer zijn derde jaar af.”

Zelf praten met een haptotherapeut?

Heb je een vraag?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Vereniging van Haptotherapeuten
T +31 (20) 488 71 16 of E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het bureau is telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 09:00 - 12:00 uur.