Skip to main content

“Door haptotherapie heb ik de controle weer terug, vanuit rust. Ik durf keuzes te maken omdat mijn gevoelens er mogen zijn en ik weet wat goed voor me is.”

Interview
Meer zelfvertrouwen krijgen: hoe Ilse met haptotherapie leerde haar leven te veranderen

De weg vanuit een burn-out naar herstel is zwaar: terwijl je verlangt naar een beter gevoel, lijkt het soms alsof stappen voor- en achteruit elkaar constant afwisselen. Dat ervaarde ook Ilse, die sterker uit haar burn-out wilde komen dan ze erin ging. Ze nam alle hulp met beide handen aan en begon zo aan de weg uit haar beklemmende comfortzone.

“Voordat ik met haptotherapie begon, zat ik slecht in mijn vel en wilde ik de controle over mijn leven weer terugkrijgen. In het diepste dal van mijn burn-out overheerste spanning dagelijks en bleven onzekerheden groeien. Ik was me ervan bewust dat er iets moest veranderen, maar daar kwam ook die onzekerheid bij kijken. Ik dacht: hoe pak ik dit aan? Hoe kom ik hier uit?

Uit het diepe dal

Zo kwam ik terecht bij een psycholoog. Ik wilde graag een eerste stap zetten en begon met gesprekken. Na een tijdje voelde ik me langzaam iets beter. Met hulp van de psycholoog kreeg ik inzicht in mijn gedachten en gedragspatronen, maar er miste nog iets. We kwamen toch niet helemaal bij de kern van het probleem.

Totdat één kleine opmerking een enorme verandering teweegbracht. Een vriend van mij vroeg of haptotherapie misschien iets voor mij was. Ik kende het helemaal niet, dus mijn eerste gedachte was: hapto-wat? Gevolgd door: ik wil hoe dan ook uit deze burn-out komen, dus ik ga er vol voor! Zo zit ik in elkaar, als ik ergens voor ga, dan ga ik er 100% voor.

Zo gezegd, zo gedaan. Kort daarna maakte ik kennis met Astrid, mijn haptotherapeut. Ik stapte met frisse moed naar binnen en merkte dat we een fijne klik hadden. Ook al vond ik het spannend, zo nieuw in de wereld van haptotherapie; ze gaf me een veilig gevoel.

Dat was ook erg belangrijk, want beginnen met haptotherapie bleek één van de engste dingen die ik ooit heb gedaan. Bij de psycholoog waren de vragen vaak: ’Wat is er gebeurd?’, ‘Wat denk je?’ en ‘Hoe reageerde je?’ Nu was de vraag opeens: ‘Maar wat voel je?’

De confrontatie aandurven

Ik wilde niet de nadruk op die gevoelens leggen door ze te ervaren; ik wilde er juist vanaf! Het was voor mij erg confronterend om daar zo bij stil te staan … en te beseffen dat ik eigenlijk helemaal niet in contact met mijn gevoel stond. Emoties en gevoelens waren zo lang barrières geweest waar ik overheen wilde, en nu waren ze opeens het middelpunt.

Samen met Astrid durfde ik eerlijk naar mijn gevoelens te kijken en zochten we mijn grenzen op. Onze vertrouwensband is sterk en haptotherapeuten kiezen niet zomaar voor hun beroep; ze voelen goed aan waar jouw grens ligt en gaan daar niet overheen. Met de tijd lukte het me steeds beter om verbinding te maken met mijn emoties.

Zelf praten met een haptotherapeut?

De gouden driehoek

Die benadering is een belangrijk keerpunt geweest, vooral in combinatie met de psycholoog die ik nog steeds bezocht en de coach waar ik ook van start ging. Samen vormden ze dé gouden driehoek: de psycholoog gaf rust in mijn hoofd, de coach gaf perspectief en haptotherapie gaf de doorslag met mijn gevoel. Ik kwam weer in contact met mezelf.

Als je leert om in verbinding te komen met je gevoelens gaan een hoop dingen opeens vanzelf. Zo kreeg ik de controle weer terug. Niet op een krampachtige manier, maar juist vanuit rust. Door onzekerheden was ik bijvoorbeeld besluiteloos; nu durf ik knopen door te hakken, omdat mijn gevoelens er mogen zijn en ik weet wat goed voor me is.

Mijn herboren zelfvertrouwen en daadkracht hebben ontzettend veel deuren voor me geopend! Ik durfde negatieve invloeden achter me te laten. Niet vanuit negativiteit, maar juist omdat ik het zelfvertrouwen had om mijn toekomst opnieuw richting te geven.

Een ondernemende toekomst

Ik voel rust, geniet weer van het leven en stap met vertrouwen de toekomst in. Vol enthousiasme doe ik nu het werk wat ik leuk vind, ben ik mijn eigen onderneming begonnen en doordat ik van alle fysieke spanning af ben, is zelfs mijn gezichtsuitdrukking veranderd. Als ik mijn omgeving moet geloven, is mijn uitstraling zachter geworden!

Haptotherapie is voor mij veel meer dan ‘gewoon therapie’ geweest. Het heeft me geholpen naar het pad waar mijn nieuwe leven is begonnen. Ik heb nog nooit zo sterk in mijn schoenen gestaan en weet zeker dat ik de juiste keuzes maak.

Wat ik ook superwaardevol vind, is dat ik mijn zoontje van zes jaar deze levenslessen mee kan geven. Hij kan nu al zó goed zijn gevoelens uitdrukken en daar ben ik ontzettend trots op! Dankzij haptotherapie heb ik zoveel geleerd en dat geef ik nu aan hem door. Ik ben niet alleen gegroeid als mens, maar ook als moeder. Een beter cadeau kan ik me niet voorstellen!

Haptotherapie blijft een onderdeel van mijn leven. Nu niet meer omdat ik het nodig heb om goed te functioneren maar als kadootje aan mezelf om te blijven groeien en in mezelf te blijven investeren.

Zelf praten met een haptotherapeut?

Heb je een vraag?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Vereniging van Haptotherapeuten
T +31 (20) 488 71 16 of E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het bureau is telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 09:00 - 12:00 uur.