praktijkruimte haptotherapie

LEDEN
JE EIGEN PRAKTIJK BEGINNEN

Voordat je kunt beginnen met je eigen praktijk, valt er veel te regelen. Hier vind je een aantal richtlijnen en tips die je op weg helpen.

Praktische richtlijnen

Praktijkinrichting

De vereniging heeft eisen opgesteld waaraan de praktijkruimte en de praktijkvoering van leden moet voldoen. Een onderdeel van opname in het Register van GZ-Haptotherapeuten is visitatie van de praktijk door een collega GZ-Haptotherapeut. Samen vul je een beoordelingsformulier in, dat je bij je aanvraag meestuurt, met foto’s van de praktijk.

Jouw website

Naast je persoonlijke presentatie is je website ook een visitekaartje van de beroepsgroep. Om de professionele uitstraling van de GZ-Haptotherapeut te benadrukken, moet je website voldoen aan richtlijnen die voor GZ-Haptotherapeuten zijn opgesteld. Als deze voldoet, wordt ook je website in het Register van GZ-Haptotherapeuten vermeld.

Je website wordt na je aanmelding gecontroleerd aan de hand van de website-richtlijnen. Om de goedkeuring te krijgen, moet je bijvoorbeeld het beeldmerk GZ-Haptotherapeut op je website plaatsen. Je kunt het beeldbestand GZ-Haptotherapeut in diverse formaten bij ons opvragen. Als je website nog niet op alle punten voldoet, krijg je van ons bericht. 

Checklist voor het starten

Bij het starten van een praktijk komt veel kijken. We hebben een checklist (quickscan) voor je opgesteld.

In je wachtruimte kun je laten zien:

 • Eigen praktijkfolder(s)
 • Betalingsvoorwaarden + tarieven
 • Overzicht vergoedingen zorgverzekeraars
 • Brochure VVH
 • Folders VVH
 • Promotiemateriaal VVH

Schrijfwijze namen

Het is belangrijk dat we als beroepsgroep een duidelijke en eenduidige boodschap hebben. Je kunt teksten van de VVH-website overnemen op jouw website met knippen en plakken. Let op de juiste schrijfwijze van de naam van de vereniging en de titel: Vereniging van Haptotherapeuten en GZ-Haptotherapeut.

(Wettelijke) verplichtingen

Beroepscode en Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz)

De vereniging heeft de beroepscode GZ-Haptotherapeut opgesteld waaraan je je als geregistreerd GZ-Haptotherapeut moet houden. Daarnaast schrijft de Wkkgz voor dat je als zorgverlener bent aangesloten bij een klacht- en tuchtregeling. Als geregistreerd GZ-Haptotherapeut ben je door je registratie automatisch aangesloten bij de klachtenregeling van de vereniging.

Meldcode huiselijk geweld

Per 1 juli 2013 zijn zorgaanbieders wettelijk verplicht de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling te hebben. De meldcode is een hulpmiddel voor jou als zorgaanbieder om afwegingen te maken zodra je vermoedt dat er sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld. Je bent niet tot melding verplicht. De beslissing ligt bij jou als zorgaanbieder. Kijk op de website voor het stappenplan en voor informatie hoe je kunt handelen.

Administratieve verplichtingen

BTW-nummer

Het aanvragen van een BTW-nummer is niet noodzakelijk voor haptotherapie, maar wel voor training en coaching.

Declareren en verplichte gegevens op factuur

Voor de verwerking van declaraties door zorgverzekeraars mag het papier geen gekleurde achtergrond hebben en het formaat van de factuur moet minimaal A5-formaat zijn.

Deze volgende gegevens moeten op de factuur staan:

 • NAW-gegevens praktijk en volledige naam zorgverlener
 • AGB-code praktijk en AGB-code zorgverlener
 • KvK nummer
 • GZ-Haptotherapeut | Vereniging van Haptotherapeuten VVH | lidnummer
 • NAW-gegevens verzekerde
 • Geboortedatum en verzekerdennummer verzekerde
 • Datum behandeling (bij periodieke factuur datum van elke behandeling)
 • Factuurnummer
 • Omschrijving behandeling: Behandeling haptotherapie
 • Prestatiecode: 24602

Het declareren van haptotherapeutische behandelingen voor andere verrichtingen dan haptotherapie, of van haptotherapie onder een andere noemer dan haptotherapie, wordt gezien als economisch delict. Dit geldt ook voor het fictief spreiden van de behandeling over meerdere data.

Inschrijving Kamer van Koophandel

Op 1 juli 2008 is de nieuwe Handelsregisterwet van kracht. Deze wet houdt in dat alle vrije beroepsbeoefenaren verplicht ingeschreven moeten staan bij de Kamer van Koophandel (KvK).

AVG

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing, die bepaalt hoe je moet omgaan met persoonsgegevens. De stichting AVG voor Verenigingen heeft een handig instrument ontwikkeld hoe je dit moet doen. De 'tool' bevat een stappenplan om tot een AVG-verklaring te komen. Als lid van de VVH kun je deze 'tool' met korting gebruiken. De kortingscode kun je bij ons opvragen.

AGB Zorgverlenerscode en AGB Praktijkcode

Vanaf 1 januari 2009 is het verplicht om een praktijk AGB-code en een zorgverleners-AGB-code te hebben om voor vergoeding door zorgverzekeraars in aanmerking te komen. Je kunt deze AGB-codes aanvragen op de Vektis-website (code 90), nadat je je lidmaatschapsnummer hebt ontvangen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Je bent verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor het beroep van haptotherapeut. Daarnaast raden wij u aan ook een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Informatie hierover vind je bijvoorbeeld bij Financieel Adviesbureau ROèL.

Eerste Keucheniusstraat 35 H
1051 HP Amsterdam

T +31 (20) 488 7116
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag en woensdag van 10:00 - 12:00 uur.

©2021 VVH | Jouw privacy | Colofon