Door gesprekken en lichaamsgerichte oefeningen heb ik geleerd te luisteren naar de signalen van mijn lijf. Ik kan nu beter omgaan met stress.

Informatie voor
VERWIJZERS

Over haptotherapie

Uitgangspunt

We worden voelend geboren. Veel mensen zijn het contact met hun gevoel kwijtgeraakt. Door stress, druk van anderen en te hard werken. Door alles proberen op te lossen met logisch nadenken.

Haptotherapie leert mensen weer te voelen en contact te maken met hun omgeving. Echt contact, waar ze zichzelf durven te laten zien. Dat doen we door gesprek te combineren met aanraken. Zo omzeilen we het logische denken en laten het lijf spreken. Het lichaam geeft haptotherapeuten toegang tot wat er in hun cliënten leeft.

Over haptotherapie

Behandelwijze

Ons lijf is een bron van informatie. Door lichamelijk contact laat de therapeut de cliënt ervaren hoe, waar en wanneer hij/zij blokkeert, terughoudt of zich juist openstelt voor contact.

De therapeut legt uit wat die signalen betekenen en helpt de cliënt om zichzelf beter te begrijpen. Haptotherapie leert je weer te luisteren naar je lichaam. Wat goed voelt en wat niet. Wat jíj́ wilt, en wat niet. Waar je grenzen liggen en hoe je die kunt bewaken. Dit helpt om de juiste keuzes te maken in het dagelijkse leven.

Behandelwijze

Wanneer haptotherapie?

Klachten
Ontevreden met je leven

Zit je niet lekker in je vel? Voel je je niet op je plek of weet je niet wat je wilt? Heb je een gevoel dat je niet in balans bent? En heb je al een lange weg afgelegd langs huisarts en specialisten, zonder succes? Haptotherapie kan helpen bij het weer in balans brengen van denken en voelen.

Problemen met relaties

Een gezonde relatie is een plaats waar je je veilig voelt en tot ontwikkeling kunt komen. Door irritaties, ruzie, tegenslag of andere oorzaken kan dit onder druk komen te staan. Dit kan tot allerlei problemen leiden. Haptotherapie helpt bij het herstellen van het wederzijdse gevoel.

(Onbegrepen) lichamelijke klachten

Mensen die langdurig onder druk staan, ontwikkelen vaak allerlei lichamelijke klachten. Spijsvertering, pijn in nek en rug, moeilijke ademhaling: vaak zonder duidelijke oorzaak. Meestal komt dit omdat je niet goed luistert naar de signalen van je lichaam. Haptotherapie helpt hierbij.

Stress en burn-out

Veel van ons moeten op onze tenen lopen vanwege de grote eisen die ons worden opgelegd door onze omgeving of onszelf. Dat kan leiden tot spanning, stress en, als het lang genoeg duurt, uiteindelijk burn-out. Haptotherapie leert je weer kiezen voor jezelf en beter je grenzen aangeven.

Levensfase
Uitgebluste tieners

Tieners en studenten moeten enorm op hun tenen lopen om hun imago van geluk en succes overeind te houden. Veel zijn erg kritisch op zichzelf. Dat levert veel stress op. Angst om door de mand te vallen. De druk is groot. Uiteindelijk zorgt dat voor lusteloosheid, stress en depressieve gevoelens.

Twijfelende jongvolwassenen

Beginnen met het werkende leven heeft zijn eigen uitdagingen. Dit is een nieuwe fase waarin je definitief afscheid neemt van de jeugd. Er worden eisen aan je gesteld. Je móet presteren, een eigen plek innemen in je nieuwe werk. Hectisch leven. Dit kan voor allerlei lichamelijke en geestelijke klachten leiden.

(Te) hardwerkende doorzetters

Ouders van jonge kinderen werken hard en lopen zichzelf voortdurend voorbij. Ze voelen zich verantwoordelijk, zijn perfectionistisch en cijferen zichzelf weg. In werk, maar ook in gezin en vriendenkring. Zij hebben het gevoel dat ze teveel ballen in de lucht moeten houden. Tot het niet meer gaat.

Moegestreden ouders

De kinderen zijn eindelijk het huis uit. Na 20 of meer jaar jezelf te hebben weggecijferd, breekt een nieuwe tijd aan. Toch lukt het maar niet om te genieten van de rust. Allerlei vage klachten en kwaaltjes steken de kop op. Daar valt nu niet meer voor weg te lopen. Vroeg of laat zul je deze onder ogen moeten zien.

Praktische informatie

Verwijzing, kosten en duur

Cliënten kunnen zonder verwijzing van de huisarts een afspraak maken.

De Vereniging van Haptotherapeuten VVH mag van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geen adviestarief voorschrijven. Onze leden zijn dus vrij om hun eigen tarief te bepalen.

Hoeveel sessies er nodig zijn verschilt per persoon en hulpvraag. Als na een eerste evaluatie is besloten verder te gaan zal de haptotherapeut een behandelplan opstellen en dat met de cliënt bespreken.

Vergoeding

Haptotherapie wordt gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende verzekering onder de noemer complementaire zorg / alternatieve behandelwijzen / psychosociale zorg of alternatieve beweegzorg. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de polis.

Voor collectief afgesloten pakketten kunnen andere voorwaarden.

Vergoeding per verzekeraar

Verzekering

Tot het eind van het jaar kun je je oude verzekering opzeggen. De nieuwe verzekering moet je vóór 1 februari afsluiten. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd. Sluit je de nieuwe verzekering vóór 1 januari af, dan regelt de nieuwe verzekeraar het opzeggen van de oude verzekering.

Het verplichte eigen risico en het vrijwillig eigen risico gelden niet voor zorg uit de aanvullende verzekering.

Volledig overzicht

De Vereniging van Haptotherapeuten VVH is niet aansprakelijk voor mogelijk onvolledig of foutief weergegeven informatie.

GZ-Haptotherapie

Domeinbeschrijving

De rol van de haptotherapie binnen de (eerstelijns) gezondheidszorg is toegenomen. Dit blijkt enerzijds uit het aantal cliënten dat op eigen initiatief de GZ-Haptotherapeut consulteert en anderzijds uit de toename van verwijzingen door huisartsen, psychologen en andere professionals.

Daarnaast heeft de haptotherapie een definitieve plaats verworven in de polisvoorwaarden (vergoedingen) van zorgverzekeraars in Nederland.

Beroeps- en meldcode

De Beroepscode GZ-Haptotherapeut vormt de grondslag voor en biedt houvast bij het opstellen van eindtermen van de beroepsopleiding, gedragsregels, richtlijnen, klacht- en tuchtrecht. Het is voorts een omschrijving van beroepsactiviteiten en deskundigheden van de GZ-Haptotherapeut, inclusief beroepsvereisten.

Klachtenprocedure

De GZ-Haptotherapeut voldoet aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en is aangesloten bij Stichting Zorggeschil. De VVH en de bij ons aangesloten GZ-Haptotherapeuten doen er alles aan om de zorg zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Toch kan het voorkomen dat iemand ontevreden is of vragen heeft over de geboden zorg.

In veel gevallen leidt een gesprek met de therapeut hierover tot een oplossing. Als dit niet mogelijk is, dan kan contact worden opgenomen met onze vertrouwenspersoon. De onafhankelijke klachtenfunctionaris is (gratis) bereikbaar voor cliënten.

Bekijk onze klachtenprocedure

Wetenschappelijke onderbouwing

WETENSCHAPPELIJKE RAAD

De Wetenschappelijke Raad voor de Haptonomie en Haptotherapie (WRHH) ondersteunt de Vereniging bij het bouwen aan een onderzoekstraditie, het ontwikkelen van onderzoeksbeleid en adviseert ten aanzien van onderzoeksmogelijkheden en onderzoeksvoorstellen.

De raad bestaat uit de volgende leden:

  • Emeritus prof. dr. J. (Joachim) Duyndam, Universiteit voor Humanistiek (wijsbegeerte)
  • Dr. ir. A.T.M. (Marcel) van Gogh, gepromoveerd natuurkundige, voormalig hoofddocent Innovatiewetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam, onafhankelijk adviseur
  • Emeritus prof. dr. H.C.G. (Han) Kemper, EMGO+ Instituut VU Medisch Centrum

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

De Vereniging van Haptotherapeuten VVH richt zich op het versterken van de positie van de GZ-Haptotherapeut in de gezondheidszorg en realiseert zich het belang van wetenschappelijk onderzoek. Mede op basis van de adviezen van de Wetenschappelijke Raad voor de Haptonomie en Haptotherapie geeft de vereniging het beleid op het gebied van wetenschappelijk onderzoek vorm.

Publicaties

logo International Journal of Haptonomy & Haptotherapy

Vind een haptotherapeut in de buurt

Eerste Keucheniusstraat 35 H
1051 HP Amsterdam

T +31 (20) 488 7116
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag en woensdag van 10:00 - 12:00 uur.

©2022 VVH | Jouw privacy | Colofon