Is haptotherapie iets voor mij?
Na de eerste sessie ga je met extra informatie over haptotherapie en vooral over jezelf naar huis. Je kunt de sessie op je laten inwerken en ‘navoelen’ of het iets voor je is’. Meestal heb je daar een sessie of drie voor nodig. Kies je ervoor om door te gaan, dan komen er bij de vervolgsessies allerlei verschillende haptonomische toepassingen voorbij. Voorbeelden zijn een kort therapeutische gesprek, een behandeling op de bank en/of gevoelsoefeningen afgestemd op je hulpvraag en op wat er tijdens de sessies in het hier en nu naar boven komt.
In het geval van Kees vielen sommige oefeningen af vanwege zijn lichamelijke beperking. Maar door de variëteit aan mogelijkheden die haptotherapie biedt, zijn er voor iedereen aanpassingen op maat te maken.
Haptotherapie oefeningen
Eén van de oefeningen die gedaan kan worden bij agressie, zoals bij Kees het geval is, is je eigen gevoel van woede/agressie bewust durven te voelen. Dit kan opgewekt worden door tegen een muur te staan. De therapeut duwt vervolgens tegen je borst om een reactie uit te lokken.
Een andere manier is het opvoeren van druk en irritatie als de haptotherapeut met haar vinger in je lijf begint te prikken. Daarna bespreek je samen wat er op zo’n moment gebeurt: wat voel je, waar in je lijf voel je dat, hoe voel je je? Wat maakt dit in je los en kun je in contact komen met dat gevoel, en daarin iets verzachten?

Op deze manier leert Kees weer een balans te vinden tussen zijn denken, voelen en doen. Zijn agressie en wraakgevoelens veranderen naar gevoelens van verdriet en boosheid die eronder zitten.
Agressie wordt als negatief beschouwd maar als je die in beheer kunt nemen, buigt het om naar kracht, erop afgaan, durven, en geeft het een positief vitaal gevoel.
Ook materialen kunnen ingezet worden tijdens de ervaringsgerichte oefeningen zoals bokszakken, balanstollen, wiebelkussens en -planken of ballen. Zitten op een grote bal komt regelmatig terug in de oefeningen, om balans te oefenen maar ook om ermee over te gooien.

Afronding van het traject
Mensen vragen zich af wanneer een traject is afgerond. Wanneer ben je ‘klaar’? Voor de meesten die haptotherapie volgen, geldt gemiddeld tien tot twintig sessies als voldoende. Je merkt dat het einde in zicht komt, wanneer de sessies minder intens worden, als de gesprekken overgaan in keuvelen en de hulpvraag beantwoord is.
Het traject van Kees is hierop een uitzondering. Hij komt al langere tijd elke één à twee maanden bij zijn therapeut, omdat de sessies hem nog altijd verlichting en ontspanning bieden. Zoals hij het zelf zegt: "Het is mijn moment van geluk voelen in een grauw levensbestaan".
Maar uiteindelijk is het doel bij ieder haptotherapietraject om de kracht weer uit jezelf te kunnen halen en op eigen benen te gaan staan.