Skip to main content

‘De sessies geven nog altijd verlichting en ontspanning. Haptotherapie is mijn moment van geluk in een grauw levensbestaan.’

Interview
Boosheid en wraakgevoelens: hoe haptotherapie Kees weer rust gaf

Jaren geleden bezocht Kees een haptotherapeut om hem te helpen de balans in zijn familierelaties terug te vinden. Recent worstelde hij opnieuw, deze keer met wraakgevoelens en een neiging tot agressie. Opnieuw brachten haptotherapie-oefeningen en sessies op de behandelbank hem rust, ontspanning en positiviteit.

Rust en stabiliteit

Kees is 75 jaar en werkt in het dagelijks leven nog altijd als autohandelaar. Hij leeft alleen en het contact met zijn twee zoons is verbroken. Twintig jaar geleden liep hij vast in de relaties binnen zijn gezin en verwees zijn huisarts hem al eens naar een haptotherapeut. Een therapievorm die toen nog allesbehalve alledaags was, maar waar Kees wel voor open stond. Dit traject heeft hij destijds afgerond, met zeer positieve resultaten. De therapie creëerde rust en stabiliteit in zijn leven.

De balans terugbrengen

Toen zijn huidige huisarts hem opnieuw haptotherapie aanraadde, stond Kees hier dan ook direct positief tegenover. Deze keer waren het de wraakgevoelens en een neiging tot agressie waar hij mee worstelde, die aanleiding gaven om hulp te zoeken. Kees had in het eerste traject ervaren dat de therapie de balans tussen lichaam en geest terugbracht, iets wat ook in de huidige situatie verlichting zou kunnen bieden.

Eerste levensjaren

Tijdens de eerste sessie heeft de therapeut samen met Kees de hulpvraag en het doel van de therapie bepaald. Dit kwam neer op het helpen beheersen van zijn agressieve gevoelens. Ook is ze tijdens deze kennismaking ingegaan op zijn eerste levensjaren en verdere ontwikkeling. Besproken werd de (on)veilige hechting in die periode, wat zijn gezinssituatie was? Hoe de relatie met zijn ouders en broers of zusjes was? Hoe verliep de geboorte, etc?

Op de bank

De haptotherapeut die Kees behandelt, laat haar cliënten tijdens de eerste sessie meestal meteen ‘op de bank’ plaatsnemen.

Door middel van aanrakingen neemt de haptotherapeut waar ‘wat voor vlees ze in de kuip heeft’. Hoe is de huid? Is de cliënt gespannen of juist ontspannen? Zit iemand vooral in zijn hoofd of in het hele lichaam? Dit geeft haar veel informatie over de persoon in kwestie en problemen waarmee hij/zij te maken heeft. De sessies op de bank laten je als het ware thuiskomen bij jezelf, je eigen veiligheid en je rust en kalmte ervaren. Het herwinnen van het vertrouwen in jezelf, dat je goed bent zoals je bent, is belangrijk en staat centraal bij de aanrakingen op de bank door de haptotherapeut.

Zelf praten met een haptotherapeut?

Is haptotherapie iets voor mij?

Na de eerste sessie ga je met extra informatie over haptotherapie en vooral over jezelf naar huis. Je kunt de sessie op je laten inwerken en ‘navoelen’ of het iets voor je is’. Meestal heb je daar een sessie of drie voor nodig. Kies je ervoor om door te gaan, dan komen er bij de vervolgsessies allerlei verschillende haptonomische toepassingen voorbij. Voorbeelden zijn een kort therapeutische gesprek, een behandeling op de bank en/of gevoelsoefeningen afgestemd op je hulpvraag en op wat er tijdens de sessies in het hier en nu naar boven komt.

In het geval van Kees vielen sommige oefeningen af vanwege zijn lichamelijke beperking. Maar door de variëteit aan mogelijkheden die haptotherapie biedt, zijn er voor iedereen aanpassingen op maat te maken.

Haptotherapie oefeningen

Eén van de oefeningen die gedaan kan worden bij agressie, zoals bij Kees het geval is, is je eigen gevoel van woede/agressie bewust durven te voelen. Dit kan opgewekt worden door tegen een muur te staan. De therapeut duwt vervolgens tegen je borst om een reactie uit te lokken.

Een andere manier is het opvoeren van druk en irritatie als de haptotherapeut met haar vinger in je lijf begint te prikken. Daarna bespreek je samen wat er op zo’n moment gebeurt: wat voel je, waar in je lijf voel je dat, hoe voel je je? Wat maakt dit in je los en kun je in contact komen met dat gevoel, en daarin iets verzachten?

Op deze manier leert Kees weer een balans te vinden tussen zijn denken, voelen en doen. Zijn agressie en wraakgevoelens veranderen naar gevoelens van verdriet en boosheid die eronder zitten.

Agressie wordt als negatief beschouwd maar als je die in beheer kunt nemen, buigt het om naar kracht, erop afgaan, durven, en geeft het een positief vitaal gevoel.

Ook materialen kunnen ingezet worden tijdens de ervaringsgerichte oefeningen zoals bokszakken, balanstollen, wiebelkussens en -planken of ballen. Zitten op een grote bal komt regelmatig terug in de oefeningen, om balans te oefenen maar ook om ermee over te gooien.

Afronding van het traject

Mensen vragen zich af wanneer een traject is afgerond. Wanneer ben je ‘klaar’? Voor de meesten die haptotherapie volgen, geldt gemiddeld tien tot twintig sessies als voldoende. Je merkt dat het einde in zicht komt, wanneer de sessies minder intens worden, als de gesprekken overgaan in keuvelen en de hulpvraag beantwoord is.

Het traject van Kees is hierop een uitzondering. Hij komt al langere tijd elke één à twee maanden bij zijn therapeut, omdat de sessies hem nog altijd verlichting en ontspanning bieden. Zoals hij het zelf zegt: "Het is mijn moment van geluk voelen in een grauw levensbestaan".

Maar uiteindelijk is het doel bij ieder haptotherapietraject om de kracht weer uit jezelf te kunnen halen en op eigen benen te gaan staan.

Zelf praten met een haptotherapeut?

Heb je een vraag?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Vereniging van Haptotherapeuten
T +31 (20) 488 71 16 of E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het bureau is telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 09:00 - 12:00 uur.