Sinds de veertiger jaren van de vorige eeuw vond de toepassing van de haptonomie in eerste instantie plaats binnen de grenzen van beroepen in de gezondheidszorg en welzijnszorg, waarbij gesproken werd over de uitoefening van het betreffende beroep 'op haptonomische basis'.
Het beroep haptotherapeut vindt zijn oorsprong in het Nijmegen van de jaren vijftig, waar Frans Veldman de leer van de haptonomie ontwikkelt en de eerste opleiding start. Na Veldmans vertrek naar Frankrijk in 1980 ontstaan in Nederland diverse opleidingen, zowel voor haptonomie als voor de therapeutische toepassing daarvan: haptotherapie.
Door de toename van het aantal haptotherapeuten groeit de behoefte aan profileren en professionaliseren.
In 1993 wordt een beroepsvereniging opgericht: de Vereniging van Haptotherapeuten VVH en wordt de haptotherapie definitief geïntroduceerd. De haptotherapie heeft sindsdien in Nederland een ontwikkeling doorgemaakt, die heeft geleid tot een erkenning binnen de (eerstelijns) gezondheidszorg.
Door de introductie van het beeldmerk GZ-Haptotherapeut is de herkenbaarheid vergroot en zijn strikte kwaliteitseisen vastgelegd. Nu kennen haptotherapeuten onder meer een beroepscode en een klachtenregeling en worden hun behandelingen vergoed door zorgverzekeraars.
Werken met gevoel beschrijft de geschiedenis van het beroep en de beroepsvereniging als een turbulent proces van gedrevenheid en botsende visies. Na twintig jaar VVH lijkt de tijd rijp om verschillen te overbruggen en partijen weer met elkaar te verbinden.
Het Algemeen Bestuur is verantwoordelijk voor de uitvoering van het verenigingsbeleid. Zij houdt zich op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen en bereidt de hoofdlijnen van het beleid voor. Die legt zij ter goedkeuring voor aan de algemene ledenvergadering (ALV). Zonodig stelt zij ondersteunende commissies en/of werkgroepen aan om (tijdelijk) projecten uit te voeren. De vereniging wordt ondersteund door het verenigingsbureau, dat 1,5 fte telt.
Laurens de Kleine,
Voorzitter
Monica Pollmann,
Algemeen bestuurslid
René Arntz,
Algemeen bestuurslid
Deze commissie houdt toezicht op de kwaliteit van het onderwijs en adviseert het bestuur ten aanzien van de accreditatie van opleidingen haptotherapie. Daarnaast accrediteert zij activiteiten en nascholingen ten behoeve van de permanente scholing.
De toetsing van de opleidingen haptotherapie vindt daarnaast onafhankelijk plaats door de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland (SPHBO), onderdeel van het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION).
Jolanda Oldenhave (GZ-Haptotherapeut), voorzitter
Deze commissie behandelt klachten van cliënten. De commissie wordt per zaak aangevuld met drie geregisteerde GZ-Haptotherapeuten.
Mr. Tjaard van Löben Sels, voorzitter
Mr. Job van der Pijl, secretaris
Deze commissie controleert en beoordeelt individuele aanvragen voor opname in het Register van GZ-Haptotherapeuten aan de hand van de toelatingseisen. Daarnaast beoordeelt zij vijfjaarlijks alle geregistreerden op de eisen voor herregistratie.
Mans Kuijpers (GZ-Haptotherapeut), voorzitter
Het VVH Café is een podium voor leden van de vereniging om met een onderwerp in de schijnwerpers te treden, het is een plek om te netwerken en kennis te delen. De avonden worden georganiseerd door een werkgroep en staan open voor iedereen. Kijk in de agenda voor de actuele data.
Eerste Keucheniusstraat 35 H
1051 HP Amsterdam
T +31 (20) 488 7116
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag en woensdag van 10:00 - 12:00 uur.
©2022 VVH | Jouw privacy | Colofon