Skip to main content

(Wetenschappelijke) artikelen

Haptotherapie & Wetenschap

Dr. Gert A. Klabbers

In de afgelopen jaren heeft wetenschappelijk onderzoek de gunstige effecten van haptotherapie aangetoond bij verschillende patiëntengroepen, variërend van mensen met kanker die worden behandeld met chemotherapie tot zwangere vrouwen met een hoge angst voor de bevalling en mensen met chronische pijn.

In deze nieuwsbrief van Dr. Gert A. Klabbers een overzicht van verschenen onderzoek.

Hoe het hoofd het lijf weer ontmoet

Catholijn te Wechel, haptotherapeute te Goes

Haptotherapie bij iemand met een psychotische stoornis

Casusbeschrijving van iemand met een psychotische stoornis, door de behandelend psychiater en een haptotherapeut, over de vraag: “kan haptotherapie een bijdrage leveren aan de begeleiding van mensen met een psychotische stoornis?” Het antwoord is: ‘Ja.’ Haptotherapie heeft een aantal duidelijke en relevante aanvullingen op de bestaande behandeling.

Van overleven naar leven na een CVA

Françoise Wibbels-Pancras, GZ-haptotherapeute

Een aanzet tot structurering van behandeling van status na CVA vanuit haptotherapeutisch perspectief

Dit artikel introduceert 3 fasen van herstel vanuit haptotherapeutisch perspectief: van overleven naar hervinden naar leven, geïnspireerd op de fasen van herstel vanuit psychisch trauma zoals beschreven door Judith Herman. De auteur beschrijvft het proces ook voor niet-haptonomisch geschoolde zorgprofessionals en geeft een inkijk in het denken en  werk van de haptotherapeut.

Haptotherapie: een bottom-up benadering bij trauma

Barbara van Ruitenbeek

In dit artikel – geschreven tbv. nascholing voor haptotherapeuten met betrekking tot trauma – beschrijft wat haptotherapie kan betekenen bij de verwerking van trauma. In de behandeling staan het lichaam, de stressfysiologie en het sociale betrokkenheidssysteem centraal. “De mens is bezielde lichamelijkheid”. Dit fenomenologisch uitgangspunt heeft in de haptotherapie praktisch “handen en voeten” gekregen.

Haptotherapie bij PTSS

Frans Kok en Bob Boot, GZ-haptotherapeuten

In dit document wordt haptotherapie beschreven als een goede mogelijkheid bij de behandeling van posttraumatische stress-stoornis (PTSS), als aanvulling op Cognitieve Gedragstherapie, ‘exposure’-behandeling, EMDR (eye movement and desensitization reprocessing), of BEPP (beknopte eclectische psychotherapie voor PTSS). Dit stuk is voor professionals die beroepsmatig te maken krijgen met mensen met PTSS: behandelaars in de zorg, beleidsmedewerkers en brandweer, politie, ambulancepersoneel en andere organisaties die te maken hebben met personen die ‘at risk’ zijn.

Als gevoelscontact niet vanzelfsprekend is

Frans van Nieuwmegen, GZ-haptotherapeut

De haptonomische benadering en therapie bij hoog-functionerende volwassenen en kinderen met de diagnose autisme spectrum stoornis (ASS)

Deze aanpak doet een appèl op de lichamelijk voelende en contactuele vermogens van de persoon met ASS. De haptonomische aanpak biedt opening en uitbouw naar onderling en elkaar ontmoetend contact en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de individuele ontplooiingsmogelijkheden van hoog-functionerende personen met ASS.

Folders over haptotherapie

Ontevreden met je leven

Zit je niet lekker in je vel? Voel je je niet op je plek of weet je niet wat je wilt? Heb je een gevoel dat je niet in balans bent? En heb je al een lange weg afgelegd langs huisarts en specialisten, zonder succes? Haptotherapie kan helpen bij het weer in balans brengen van denken en voelen.

kaft folder

Download de folder

We hebben alles voor je op een rijtje gezet in deze folder.

Download

Problemen met relaties

Een gezonde relatie is een plaats waar je je veilig voelt en tot ontwikkeling kunt komen. Door irritaties, ruzie, tegenslag of andere oorzaken kan dit onder druk komen te staan. Dit kan tot allerlei problemen leiden. Haptotherapie helpt bij het herstellen van het wederzijdse gevoel.

kaft folder

Download de folder

Meer informatie vind je in deze folder.

Download

(Onbegrepen) lichamelijke klachten

Mensen die langdurig onder druk staan, ontwikkelen vaak allerlei lichamelijke klachten. Spijsvertering, pijn in nek en rug, moeilijke ademhaling: vaak zonder duidelijke oorzaak. Meestal komt dit omdat je niet goed luistert naar de signalen van je lichaam. Haptotherapie helpt hierbij.

kaft folder

Download de folder

In deze folder vind je meer informatie.

Download

Stress, spanning en burn out

Velen van ons moeten op onze tenen lopen vanwege de hoge eisen die ons worden opgelegd door onze omgeving of onszelf. Dat kan leiden tot langdurige spanning, stress en uiteindelijk burn-out. Haptotherapie leert je kiezen voor jezelf en beter je grenzen aangeven.

kaft folder

Download de folder

In deze folder vind je meer informatie.

Download

Bevallingsangst

Als je angstig bent voor de bevalling, wil je er misschien gevoelsmatig niet bij betrokken zijn. Toch is dat erg belangrijk voor een goed verloop van de geboorte van je kind. Voelen dat je ‘alles in huis hebt’ om de zwangerschap en bevalling aan te kunnen, werkt geruststellend. Haptotherapie kan je hierbij helpen.

folder lichamelijke klachten

Download de folder

In deze folder vind je meer informatie.

Download

Trauma

We maken allemaal wel eens onplezierige dingen mee. Maar die kunnen we meestal snel achter ons laten. Soms is er iets gebeurd dat bij je blijft. Als er iets naars of pijnlijks is dat je maar van je af kunt zetten, kan haptotherapie helpen om dit beter het hoofd te bieden en los te laten.

kaft folder

Download de folder

In deze folder vind je meer informatie.

Download

Stempels

Klik op de afbeelding om deze te downloaden.

Banners

Klik op de afbeelding om deze te downloaden.