behandeling

Zo werkt de haptotherapeutische
BEHANDELING

De haptotherapie heeft een eigen, unieke manier van behandelen. Het is een combinatie van praten, ervaringsoefeningen en lichamelijke aanraking die haptotherapie onderscheidt van andere vormen van therapie. Door het lichaam te gebruiken als bron van informatie, omzeilen we de puur logische redenen die we onszelf geven en raken we aan wat er echt in je omgaat.

Hoe verloopt de behandeling?

Intakegesprek met mand die hoofd in handen houdt
Elkaar leren kennen

We beginnen met een kennismaking. Dit is een gesprek waarin we vaststellen wat je dwars zit en waarvan je last hebt. We praten over belangrijke situaties uit je leven: hoe je daarmee bent omgegaan, hoe je ze hebt beleefd en hoe je ze nu ervaart als je erover vertelt. Deze intake geeft duidelijkheid over waar het voor jou om gaat, waar je tegenaan loopt en waaraan we aandacht gaan besteden. We praten ook over wat haptotherapie voor jou kan betekenen.

Inzicht in jezelf

De volgende sessies zijn gericht op ervaren en beleven en wordt het gesprek aangevuld met ervaringsoefeningen en aanraking. Zo word je gevraagd een plek in te nemen in de kamer ten opzichte van de haptotherapeut en te voelen hoe dat is. Je laat je lichaam voor je spreken. Je ervaart jezelf in verschillende posities ten opzichte van de ander. Dit geeft inzicht in hoe je je in het leven beweegt en wat je daarbij voelt. Daarna nodigt de therapeut je uit op de bank te gaan liggen om te voelen wat een aanraking met je doet.

plaats innemen
voeten in handen
Dieper graven naar drijfveren en patronen

In de ervaringsoefeningen ontdek je samen met de haptotherapeut hoe je je gedraagt in situaties. Word je gedreven door logische overtuigingen en ideeën, ook vanuit je gevoel? Hoe goed zorg je daarin voor jezelf? Blijf je in contact met jezelf, en de ander? Diep ingesleten patronen waarvan je onbewust gebruikmaakt, worden zichtbaar. Samen met de haptotherapeut kijk je of je de juiste keuze maakt of dat andere opties je beter passen of leiden tot meer contact met jezelf en de ander.

Op weg naar herstel

Na een paar sessies kijken we samen of de therapie helpt. Samen met de haptotherapeut onderzoek je hoe je je voelt, of de klachten minder zijn en of er meer sessies nodig zijn. We kunnen een behandelplan opstellen met concrete doelen op de korte termijn en op de wat langere termijn. Het kan natuurlijk ook dat haptotherapie voor jou niet werkt. We helpen je dan om een behandeling te vinden die beter bij je past.

Boeken

Werken met aanraking

Het werken met directe aanraking is een wezenlijk onderdeel van de haptotherpie. Binnen deze werkvorm ervaar je letterlijk aan den lijve hoe je reageert op aanraking en wat het bij je oproept. We doen dat omdat je lichaam een eigen ingang is naar wat er echt in je omgaat. Je lijf spreekt een eigen taal – en het liegt nooit. Aanraking laat direct zien wat jou goed doet en wat niet. Hoe ontmoet je de ander en hoe neem je afscheid; waar zit je gemak en je moeite in contact maken? Hoe reageert je lijf als het veilig is, hoe reageer je onder druk? In het therapeutisch proces kan aanraking bevestigend, ondersteunend en helend zijn.

Ieder mens is uniek en daarom is haptotherapie maatwerk en mensgericht. We hebben geen standaard werkwijze en bespreken samen met iedere cliënt wat de beste therapievorm is. Zowel het gesprek, de ervaringsoefeningen en het werken met aanraking worden therapeutisch ingezet, passend bij waar iemand op dat moment is. Aanraking is een middel en geen doel op zich. Wanneer en hoe er met nabijheid en aanraking wordt gewerkt, is dus erg individueel. Vanzelfsprekend kijken we vooraf hoe het voor jou is om aangeraakt te worden. Als aanraking (nog) te dichtbij of niet passend is, zijn er veel andere vormen die we kunnen gebruiken.

Eerste Keucheniusstraat 35 H
1051 HP Amsterdam

T +31 (20) 488 7116
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het bureau is telefonisch bereikbaar op maandag en woensdag van 10:00 - 12:00 uur.

©2021 VVH | Jouw privacy | Colofon